ma 1 april 2024

Melbourne

NGV International

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


      There's nothing wrong with being wrong
     







Paasmaandag.
Het is druk in het centrum van Melbourne, zo merken we al snel op wanneer we de trein nemen naar Flinders Street Station en vanaf het station de Yarra rivier oversteken op weg naar de National Gallery Victoria (NGV) International. Behalve de normale collectie exposeert het museum Triennial, die ze in eigen woorden omschrijven als "een krachtige en ontroerende momentopname van de wereld van vandaag, vastgelegd door het werk van 100 kunstenaars, ontwerpers en collectieven die voorop lopen in de mondiale hedendaagse praktijk". We bedoelen maar: daar word je toch helemaal wakker van. Eenmaal binnen worden we het eerste uur rondgeleid door Sheila, waarna we aan ons lot worden overgelaten en zelf de zalen vol kunst gaan waarderen. Vanwege de Triennial zijn ook een aantal werken niet te zien. Het is druk in het museum, het gebeurt steeds vaker dat mensen in de laatste week van een expo massaal naar het museum komen, zo horen we.

We zijn zeker onder de indruk van de collectie, waar zelfs Rembrandt en Jan Steen niet ontbreken. Het museum kreeg in 1917 een grote schenking, terwijl in Rusland de revolutie uitbrak. En de revolutie had geld nodig! Hierdoor kwamen werken van Rembrandt en Jan Steen (om maar enkele namen te noemen), die normaal nooit op de vrije markt verschijnen, te koop. En daar heeft het NGV haar slag geslagen!

Yoko Ono is de artieste achter het collectieve kunstwerk 'My Mommy is Beautiful', waarbij alle bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen gedachten over hun moeder in woord of beeld te delen. Daar gaan wij even voor zitten.
We verzinken ook in het videokunstwerk Emoji, waar de artieste Smac McCreanor alle emoji's uitbeeldt, waarbij het publiek op enorme kussens gezeten of gelegen toekijkt.

En - tenslotte betekent International iets anders dan European - we glimlachen bij de uitbeeldingen van Westerse symbolen in Chinees aardewerk. De hamburger ziet er op deze wijze gepresenteerd smakelijker uit dan bij McD, en ook de Apple ontbreekt niet...
Uiteindelijk - zoals zo vaak - worden we om vijf uur buitengezet. En zullen we, gezien de hoeveelheid zalen die we helemaal niet hebben gezien, nog maar een keerstje wederkeren...

Één ding weten we al wel. NGV. Gewoon doen!

 

ma 1 april 2024

Melbourne

NGV International

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home