za 30 maart 2024

Melbourne

St Paul's Cathedral, streetart &
Fitzroy Gardens

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


      Animals are my friends. I don't eat my friends.
     







Vandaag een divers en druk programma, op Paaszaterdag. Natuurlijk ontbreekt op zo'n dag de kerkgang niet - we bezoeken de befaamde anglicaanse Sint Paul kathedraal, die tussen alle moderne hoogbouw een tijdloze indruk maakt.
Na alle gebed (;-))wordt het tijd voor pret! We gaan op jacht naar street art, waar Melbourne vol van is! Waar we vooral naar uitkijken, is de straat vernoemd naar een welbekende Australische rockband, de AC/DC Lane.
Onze kleurrijke middag brengt ons naar de befaamde Fitzroy Gardens, één van de weinige Victoriaanse tuinen in Australië. Meer dan 150 jaar geleden werd begonnen met de aanleg; er zijn meren, fonteinen, beelden en een informatiecentrum over het park, samen met een feeënboom, een Tudor miniatuurdorpje en als klap op de vuurpijl beschikt de tuin over 'Cooks Cottage', het huis waarin de ouders van Kapitein Cook ooit woonden, in 1930 gekocht in Engeland en daarna naar Australië getransporteerd. Tja. Je zou bijna geld gaan steken in de kruiwagen waarmee de achterneef van de tuinman van Willem van Oranje ooit dronken naar huis is gebracht. Wie weet...
We rijden een stukje mee op de historische tram, de City Circle Tram, lijn 35, die elke twaalf minuten een rondje, of beter een rechthoek, om het centrum van Melbourne maakt, maar het is Paaszaterdag, de stad is gevuld met toeristen die allemaal een gratis tramritje wel lijken te zien zitten - de tram is vol, er zijn nog enkel staanplaatsen. Bovendien wordt de begeleidende informatie over de historie van de stad via de omroepinstallatie volledig overstemd door het geratel van de tram. Het is shake, rattle and roll. Bij de eerstvolgende halte, Flinders street, verlaten we de tram alweer.
We hebben nog een uurtje voor het ACMI, het Australian Centre for the Moving Image. In versneld tempo nemen we kennis van schaduwtheater, de toverlantaarn, de eerste bewegende beelden, oude camera's, kleurenfilm, games, filmbeelden en rekwisieten. Om vijf uur sluit het museum en gaan we koffie drinken aan de Yarra rivier. Nu eens op de andere oever, die een meer trendy sfeer blijkt te hebben.

En het is Pasen, we nemen eens een eitje (het eerste dit jaar), en zoeken tevergeefs naar chocolade eitjes of een paasfilm. Maar we zijn hier niet het haasje! Australië heeft de paastraditie overgenomen, maar de haas wordt met het konijn gezien als indringer - hij past niet in de Australische ecologie, en verdringt hier de buideldieren. Dus is de haas als eierboer in Oz vervangen door de 'bilby', de door de komst van konijn en haas met uitsterven bedreigde langoorbuideldas.


 

za 30 maart 2024

Melbourne

St Paul's Cathedral, streetart &
Fitzroy Gardens

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home