Etappe 10


  Naar de witte stad

Stramproy > Thorn

wandel km

fiets km

datum

17,4

12,1

ma 30-11-2020

Historie Vorige blog

1. Fietsen van de finish naar de start

2. De wandeling


Vandaag wandelen we naar het witte stadje, Thorn, en daarmee verlaten we Noord Brabant en arriveren we bij een geografisch element dat de komende tijd bepalend gaat worden voor onze wandelingen: de Maas. Al zullen we die vandaag nog net niet te zien krijgen.

We parkeren de auto in Thorn en fietsen naar Stramproy, waar we bij de Jumbo gaan starten met de wandeling.
Stramproy is een van die stadjes waar ik altijd de neiging heb om de plaatsnaam foud te spellen; steeds als ik die naam moet schrijven moet ik de spelling controleren; negen van de tien keer heb ik dan tÚch weer Stamproy neergezet.

Een flink stuk van de wandeling trekt vandaag door BelgiŽ, ondanks alle Corona-perikelen kunnen we toch moeilijk verinnerlijken dat er een soort van inreisverbod bestaat. Voor BŤlgiŽ... Om alle uit deze overtreding voortvloeiende negatieve aspecten onder controle te houden (we weten niet zeker of de Belgen het fenomeen van de boa al hebben overgenomen...) spreken we onderweg Belgisch met elkaar. De amai's, goestings en ambetanten vliegen in het rond. En vandaag trekken we onze foto's!

De route die we gekozen hebben voert langs klaterende beekjes, kaarsrechte bosdreven en mooie vennen.
Wanneer we op een bankje aan een meertje in de Goort neerstrijken voor de lunch vertelt een passerende Belgische mevrouw dat zij heel vaak vanaf dit bankje de ijsvogel heeft gezien. Nu is de ijvogel een van die gevederde vrienden die zich tot nu toe altijd voor ons verborgen heeft weten te houden. Er zijn zelfs donkere momente geweest dat wij uberhaupt aan het bestaan van dit fraai blauw gevederde beestje hebben getwijfeld.
Ook dit keer wordt de sluier niet geheven en het mystieke vogeltje zal wel altijd een droombeeld voor ons blijven; een foto op informatieborden - ongezien, ongehoord, onontmoet.

De weg is lang, voor deze tijd van het jaar. Het donkert tenslotte steeds vroeger, dus is de avond al gevallen wanneer we in het witte dorpje arriveren. Toch nog even een korte wandeling over deoneven en op Belgische wijze geplaviede straatjes, dan terug naar Stamproy om onze fietsen op te halen.

  Etappe 10


  Naar de witte stad

Stramproy > Thorn

wandel km

fiets km

datum

17,4

12,1

ma 30-11-2020

Historie Vorige blog

© www.wijzijnerwegvan.nl 2020

Home