Oktober 2017

Frankrijk

Chalons-en-Champagne (Champagne-Ardenne)

Historie Vorige blog

Châlons-en-Champagne, 5 oktober 2017 - Een slaperig provinciestadje


Op weg naar Chalons-en-Champagne viel het niet eens zo op. Maar na een tijdje viel ons oog er toch op. Of beter gezegd: ons oog viel er niet op! Het ligt vast aan de door ons gevolgde route, maar tijdens de transfer van Revin naar Chalons-en-C zagen we geen enkele druivenstruik! Terwijl de naam van het stadje toch beelden oproept van donkere wijnkelders en uitgestrekte wijngaarden!
Bij Chalons stroom de Mau uit in de Marne, waarmee er aan water geen gebrek is, in het centrum. En dat voegt, zo vinden wij, altijd een extra dimensie toe aan een stad. We wandelden dus langs de oevers van de Mau door het stadje, laten ons wat Nederlandstalige folders toereiken bij het VVV, en bekijken de kathedraal, die er inmiddels al bijna 800 jaar staat. En we moeten toegeven, hij ziet er naar uit of de volgende 800 jaar ook geen probleem gaat worden!
Daarna staat de bezichtiging van de Notre-Dame-en-Vaux, een 12e eeuwse kapittelkerk met twee prachtige torenspitsen, op ons programma. Na de Franse Revolutue is de kerk een tijdje als manege en stal in gebruik geweest, wat verklaart waarom de huidige inrichting ietwat magertjes oogt.
We wandelen door de Petit Jard, een fraai arboretum waar voor de storm van 1999 meer dan 200 boomsoorten groeiden. Over hoeveel er nu nog groeien dan wel inmiddels zijn teruggepland zwijgt de (Nederlandstalige!) toeristenbrochure. In ieder geval voldoende om ons wat beschutting te geven tegen de koude wind, wanneer we op een bankje van onze koffie genieten.

Oktober 2017

Frankrijk

Chalons-en-Champagne (Champagne-Ardenne)

Historie Vorige blog

© www.wijzijnerwegvan.nl
Home