Oktober 2017

Frankrijk

Nevers (Bourgogne)

Historie Vorige blog

Nevers, 7 oktober 2017 - Mooi hoor, kunst!


Tussen de camping en de stad Nevers stroomt de Loire, en om die over te steken is er een brug gelegd, dus staat niets ons in de weg wanneer we 's ochtends de schreden stadwaarts wenden.
Op de brug staan een viertal mensen geboeid naar het water te staren. Wanneer we ons naast hen aansluiten vertelt mijn buurman dat er een stuk of 5 katvissen voor de brug zwemmen; die hebben hier blijkbaar hun vaste stek. Het betreft hier duidelijk, zo zien we nu, geen aquariumvisjes; het kleinste exemplaar haalt gemakkelijk de 1,5 meter, en de grootste meet toch minstens 2,5 meter! Ze voeden zich, zo vertelt mijn buurman verder, met kleinere vissen, eenden en duiven. Die laatste worden verschalkt als ze water komen drinken... Gevaarlijk plekje hier, die Loire...
We wandelen een stukje langs de oude stadswallen en wandelen de tuin in van het Musée des Faïances et des Beaux Arts. Nevers was eens wereldberoemd door de kwaliteit van het hier geproduceerde aardewerk. En dat gaat niet zozeer om kopjes en borden, zo blijkt, maar om gigantische vazen, dieren, schalen en andere voorwerpen. Een speciale tentoonstelling geeft een overzicht van de stukken van Montagnon, één van de (nog steeds bestaande) fabrikanten.
Daarnaast presenteert het museum in het kader van 'Le Mois de la Photo en Niévre' (jawel, de maand van de foto) in de tuin een expositie over de kijk van de plaatselijke foto-club op de in het museum tentoongestelde werken, en wordt in het museum vandaag een tentoonstelling geopend, 'le je de jeu' met het magisch-realistisch werk van Michel Kirch. Wij waren er van onder de indruk en verloren ons in de details van de fantastische landschappen...
In het late namiddaglicht beschoten we nog even de kathedraal, en op de terugweg naar de camping liet de zon zich even van haar beste kant zien.
Het leven, besloten we, kan mooi zijn.

Oktober 2017

Frankrijk

Nevers (Bourgogne)

Historie Vorige blog

© www.wijzijnerwegvan.nl
Home