vr 29 maart 2024

Melbourne

NGV Australia

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


      I can't believe I still have to protest this shit!
     







De National Gallery of Victoria (NGV) is hét kunstmuseum van Melbourne en heeft een dermate uitgebreide collectie dat er twee gebouwen nodig zijn om de schilderijen en andere objecten ten toon te stellen.
En wij zijn vast van plan om vandaag de internationale collectie te gaan bekijken. Om half elf start een rondleiding door het museum - en wij gaan daarvan deel uitmaken. Wanneer we tegen 10 uur arriveren op het Flinders Street Railway Station moeten we volgens onze oriëntatie enkel een straat oversteken, en dan staan we pal voor de deur van het NGV.
Wij naar binnen, waar een vriendelijke mijnheer ons de garderobe wijst om onze rugzakken op te bergen. Weer niet aan gedacht: je moet je rugzak (wij hebben qua grootte vaak een twijfelgeval) aan de voorkant dragen en kijken alsof je dat dagelijks hier doet - dan mag je hem doorgaans wel mee naar binnen nemen. Maar goed.
Ruim op tijd voor de rondleiding (zeker nog drie minuten) vervoegen we ons bij het bordje 'Meeting Point Tour'. De gidsen zijn altijd vrijwilligers die, zo is onze ervaring, vaak zonder een langdurige of specialistische opleiding te hebben genoten, verrassende feiten, zienswijzes en keuzes maken - altijd boeiend.
En de eerste twee stappen van elke rondleiding zijn altijd hetzelfde. Allereerst vraagt de gids aan elke deelnemer waar die vandaan komt (zonder uitzondering zij wij het meest ver van huis, en verbazend veel gidsen hebben een Nederlandse connectie, ergens, in de familie). Als tweede punt wordt de vaste tekst aangaande de oorspronkelijke inwoners uitgesproken: 'I begin today by acknowledging the - naam van de stam op wiens vroegere grond we staan - people, Traditional Custodians of the land on which we meet today, and pay my respects to their Elders past, present and emerging.' En daarna begint de rondleiding. Mieke merkt het al snel, ik doe er wat langer over: we kijken hier niet naar de internationale collectie, maar naar de Australische. We zijn in het verkeerde gebouw beland. Nou ja, besluiten we, de internationale collectie is dan voor een andere dag ...
Dus duiken we onder in Aboriginal art, maar ook 'westerse' kunstenaars uit het Australië van de 19de en 20ste eeuw passeren de revue.
Zoals altijd komen we tegen sluitingstijd verrijkt en onder de indruk weer naar buiten. Waar we nog even een wandeling maken langs de Yarra rivier, alvorens de trein, die metro heet, huiswaarts te nemen.

 

vr 29 maart 2024

Melbourne

NGV Australia

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home