do 14 maart 2024

Sale, Yarram,
Port Albert

Uit de kunst

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


      The Middle of Everywhere
       







Wellington Shire, de gemeente waaronder Sale (en Yarram en Port Albert) valt heeft een nieuwe toeristwervende campagne gestart onder de noemer "The Middle of Everywhere".
Natuurlijk bereiden we onze routes voor. En voor ons zijn er vijf redenen om in Sale te stoppen. Allereerst is er een kathedraal in Sale. Daarnaast bezit het stadje een nieuw cultureel centrum annex bibliotheek annex kunstgalerie, een botanische tuin en een drietal supermarkten. En tenslotte de belangrijkste reden: Sale ligt pal op onze route dus we rijden er sowieso doorheen. Dat alles heeft dus niets te maken met de wervende slogan.

In het cultureel centrum hangt een overzichtstentoonstelling van lokaal talent Annemieke Mein, een naam die Nederlandse voorvaderen doet vermoeden. Ze blijkt in Haarlem te zijn geboren, en op 7-jarige leeftijd met haar ouders naar Australië te zijn geëmigreerd. De expositie wordt vergezeld van een biografie over haar leven en haar kunst, en we kletsen een hele tijd gezellig met haar biografe.

Er blijken niet één maar twee kathedralen aanwezig in Sale: de Sainte Marie voor de katholieken en de Saint Paul voor de Anglikanen. Geen indrukwekkende bouwwerken, maar toch.
De katholieke versie blijkt een redelijk kaal gebouw te zijn - logisch als je bedenkt dat de religieuze kunst in dit land tenslotte nog maar een eeuw of twee oud is.

De botanische tuin is charmant, maar aan de kleine kant.

We verlaten Sale en betreden Yarram. Dit dorpje overleefde een fikse bosbrand en covid en besluit dat het landleven een flinke dosis positiviteit goed kan gebruiken. En laat één van de inwoners nu toevallig een begenadigd muurschilder zijn - niet zo een met witkwasten en kalk, maar eentje met spuitbussen, de uit Mongolië afkomstige Heesco (echte naam Khosnaran Khurelbaatar). Reeds in 2020 worden 10 muurschilderingen gerealiseerd, en het jaar daarop nog eens 14. Waardoor Yarram nationale en internationale bekendheid krijgt, wat weer als gevolg heeft dat wij een rondwandeling door het dorp komen maken.

Veertig minuten later zoeken we een plekje op het Wellington RV Park in Port Albert. Vooraan, met zicht op de haven.

 

do 14 maart 2024

Sale, Yarram,
Port Albert

Uit de kunst

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home