zo 3 maart 2024

Wollongong

Boeddha

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


      Spring is not just a season
        but a state of mind







De Nan Tien tempel is een Boeddhistische tempel in Wollongong, en één van de grootste boeddhistische tempels op het Zuidelijk Halfrond. De tempel is onderdeel van de Fo Guang Shan, een Boeddhistische orde in 1967 opgericht door Hsing Yun. Verspreid over de hele wereld bezit deze orde 120 tempels; de Nan Tien tempel werd in 1996 in gebruik genomen.
Om de sereniteit van de omgeving in stand te houden zijn de omliggende heuvels voor een bedrag van AU$ 1,- per jaar geleased van de Australische overheid, voor een periode van 100 jaar.

We arriveren er op een zonnige zondag rond het middaguur en het is er druk. Of de meerderheid komt kijken on kennis te maken met Boeddha of om eens te zien welke religieuze praktijken bij hun achterburen worden beoefend weten we niet; Australië kent tenslotte veel inwoners uit het verre oosten, en een aantal bezoekers is duidelijk thuis in de uit te oefenen rituelen (buigen, knielen, bidden en wierook offeren) terwijl anderen op sportschoenen de heiligdommen binnenwandelen, gekleed in korte broek en hemdje, alle borden bij de deur en de afkeurende blikken van een toeziende monnik negerend. Waarna de monnik overigens zonder aarzelen de zondaars de deur wijst. Ook wij worden scherp in de gaten gehouden; tenslotte is Mieke gewapend met een forse camera terwijl de borden bij de ingangen duidelijk het maken van foto's verbieden.

We kijken geboeid naar alle symbolen en rituelen om ons heen, en verwonderen ons nog eens over de goedgelovigheid en naïviteit van de moderne mens om onwaarschijnlijke en onbewezen proposities voor waar aan te nemen.
In ieder geval levert het fantastische kunstwerken op, zowel in de vorm van gebouwen, beelden en poëzie als in schilderijen.
En daar mogen wij graag van genieten.

 

zo 3 maart 2024

Wollongong

Boeddha

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home