ma 26 februari 2024

Wollongong

Haven

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


      Here sat Clive with his feet in the sand
      Always holding Hannahs hand







Wollongong (the gong) is een stad met ongeveer 250.000 inwoners, qua aantal inwoners de tiende stad van Australië en daarmee ongeveer net zo groot als de stad Groningen. Een niet onbelangrijk verschil tussen Groningen en Wollongong is dat de laatste stad aan zee ligt, met vele kilometers strand, parkjes, gedeelde wandel/fietspaden en alle andere bij een kustplaats horende infrastructuur.


We hadden al van diverse mensen gehoord dat alle garages (Alle garages? Jawel, alle garages!) in Australië het razend druk hebben en dat we rekening moeten houden met een wachttijd van tenminste drie weken voor we een afspraak kunnen maken.
Wij maken daarom de inschatting dat een kleine garage een betere kans biedt om snel te worden geholpen; we hebben tenslotte helemaal geen zin om nog wekenlang in Wollongong te blijven wachten. Met de hulp van Google Maps kiezen we dus een kleine garage, maar dan wel met een grootse naam: 'All Cars Mechanical Service Centre'. Vóór het weekend hebben we contact opgenomen met die werkplaats om de handrem van onze motorhome te laten nakijken en warempel, hij wilde er maandag wel even naar kijken. En vandaag is het die maandag!
Het blijkt inderdaad een kleine garage - een schuur met een erf dat vol staat met auto's. We rijden een soort van poort door het erf op en wat later de eigenaar en hoofdmonteur blijkt te zijn, een wat oudere man kuiert op ons af. Hij hoort ons aan, stelt wat vragen en schudt daarna spijtig zijn grijze manen. Nee, hij kan ons echt niet helpen. Jammer. Het probleem, zo legt hij uit, is dat onze rv te hoog is. We passen niet op de brug, in de werkplaats. Zijn dak is te laag. Een vriendelijke man, maar daar hadden we toch geen drie dagen op hoeven wachten, de hoogte van onze motorhome was vrijdag al doorgegeven... Hij vertelt dat de garage voor hem een hobby is, een soort bezigheidstherapie dat hij heeft opgestart na zijn pensioen. Hij woonde al 55 jaar in Australia en, zo vertelt hij, er is geen beter land om te wonen.
En hij adviseert ons om gewoon bij de Mercedes-garage langs te rijden en daar ons probleem voor te leggen. Vervolgens krijgen we uitgebreide instructies hoe we bij de genoemde garage kunnen komen. Uiteindelijk ook nog het adres, en meer heeft Google Maps niet nodig

Op het opgegeven adres vinden we voldoende Mercedes-logo's om ons gerust te stellen - in eerste instantie.
Wanneer we de deur inlopen, zien we het direct - dit is de showroom, enkel een verkooppunt, en géén werkplaats. Één van de verkopers legt ons uit hoe we bij de werkplaats kunnen komen, het is hier juist om de hoek. Nu is in Australië 'om de hoek', wat anders dan in Nederland. We rijden dus wat straten in en uit en na enkele kilometers staan we voor de deur - midden op een industrieterreintje, in een enorm gebouw, waar het Mercedes logo evenals het logo van Honda en Hyundai de gevel sieren, alsmede het logo van GWM (die moesten wij opzoeken - Great Wall Motors uit, hoe kan het anders, China). We parkeren onze bus dwars voor een viertal geparkeerde auto's vanwege het gebrek aan parkeerplaatsen, en wandelen de receptie binnen. Waar maar liefst vier bureaus de binnenwandelende klant verwelkomen.
We maken kennis met Thomas, die ons verhaal hoort en met ons meeloopt om de klachten nader te illustreren. Eigenlijk, zo zegt hij, zijn we de komende weken volgeboekt. Maar ja, wij zijn hier op vakantie. Helemaal uit Nederland. Tja. Komende week gaat het echt niet lukken. Volgende week maandag, zou wel kunnen. Hij bekijkt nogmaals de volle agenda, besluit dan dat we vrijdag wel kunnen komen. Over vier dagen, kom de rv dan maar brengen. Dan proberen we de werkzaamheden wel in te passen. Kom vóór negen uur, want dan wordt het werk verdeeld.

We besluiten de rest van de dag te gebruiken om Wollongong te verkennen. De zon schijnt vrolijk aan de hemel, er waait een fikse zuidenwind (rechtstreeks van Antartica) en het is, zelfs in de zon, koud voor onze de afgelopen maanden verwende botten.
Het is de eerste keer dat we met de rv als vervoermiddel gaan sightseeën, dus zijn we opgelucht als we direct een parkeerplaats vinden voor onze zeven meter lange 'Belle' op Flagstaff Hill, tussen City Beach en Cove Beach.
In 1860 wordt hier een fort gebouwd, als verdediging tegen een mogelijke Russische aanval. In 1936 wordt naast het fort een vuurtoren gebouwd, 'Flagstaff Hill Lighthouse'. En in 2024 lopen wij hier dus rond. Van het fort is niet veel meer te bekennen, maar de vuurtoren doet nog steeds dienst.
We wandelen via het haventje over de Blue Mile naar Continental Pool, het oceaanbad, dat voornamelijk bevolkt wordt door kinderen, die keurig in hun blauwe schooluniform arriveren.

Twee dagen later is het 28 februari. Voor sommigen onder jullie een gevierde datum, er is er eentje jarig! Het is koud en guur buiten, dus wij maken er een binnenfeestje van!

 

ma 26 februari 2024

Wollongong

Haven

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home