zo 28 januari 2024

Sydney

Harbour Bridge & Luna Park &
Wendy's Secret Garden

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


We shall walk & talk in gardens all misty & wet
& we shall never never grow so old again






De brug over de haven van Sydney, heel toepasselijk Sydney Harbour Bridge geheten, overspant een afstand van 503 meter, op het hoogste punt reikt de brug 134 meter boven de waterspiegel. Er is 53.000 ton staal in verwerkt en meer dan 6 miljoen bouten houden alles bij elkaar. De imposante brug werd geopend in 1932 en is vanaf die tijd één van de beeldmerken van Sydney.

Wij hadden de Harbour Bridge al eerder overbrugd met de bus, de auto en de trein, dus werd het hoog tijd om die eens te voet te bedwingen. Daarbij wandelen we over het wegdek; een andere manier om aan de overzijde te geraken, is om over één van de brugbogen te klauteren, maar die optie bewaren we nog even.
Vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht over de haven, met het Opera House prominent op de voorgrond. Ëén van de frequent Sidney Harbour aandoende cruiseschepen ligt ook aan de kade. Samen met de tientallen veerbootjes zorgt dat voor een levendig tafereel.

Aan de overzijde wacht de kermis; een permanent Luna Park, beschilderd in heldere kleuren verlokt de waaghalzen, voornamelijk onder de jeugd, tot schijnbaar halsbrekende toeren.

We wandelen verder langs het water naar Wendy's Secret Garden in Lavender Bay. Wendy is de voormalige vrouw van Brett Whiteley, één van de bekendste Australische kunstenaars. Hun woonhuis grenst aan een spoorlijn, met een 'berghelling' ertussen. Deze prachige ontdektuin is aangelegd door Wendy na de dood van Brett in 1992 aan een heroïne-overdosis.

brett en wendy

Wendy en Brett Whiteley

Typisch feitje wat we later ontdekten: Wendy leeft nog! Sterker nog, ze woont nog altijd in het toenmalige echtelijke woonhuis, grenzend aan de tuin!

We wandelen terug, langs de haven en de inmiddels gesloten kermis, nog eens over de brug. Een soort fast rewind van een mooie dag!

 

zo 28 januari 2024

Sydney

Harbour Bridge & Luna Park &
Wendy Whiteley's Secret Garden

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home