vr 26 januari 2024

Sydney

Art Gallery of New South Wales

Historie   Vorige blog  




    Quote van de dag


The Art Gallery of New South Wales acknowledges the traditional custodians of the country on which it is located, the Gadigal of the Eora nation, and recognises their continuing connection to land, waters and culture.






Toen de Art Gallery of New South Wales in 1871 werd opgericht door een groep kunstliefhebbers (toen nog onder de naam New South Wales Academy of Art) misten ze een paar zaken die een kunstmuseum mogelijk maken: ze hadden geen gebouw en geen collectie. Tien jaar later betrekken ze hun eerste lokatie.

1881


In 1896 wordt begonnen met de bouw van het huidige museum, wat in 1909 in gebruik wordt genomen.

1909


In 2022 wordt het museum uitgebreid door een nieuw gebouw, North, toe te voegen aan het bestaande, South. Door de Art Garden met zicht over Sydney Harbour wordt het oude 19e eeuse gebouw in neco-classistische stijl verbonden met het nieuwe complex, een fraai staaltje architectuur vol licht en ruimte van de Japanse architecten Sanaa.

2018


We hebben door beide gebouwen een rondleiding. Engelstalig, of beter gezegd, in het Australisch. Onze illusie dat we allebei vloeiend Engels verstaan (of kun je vloeiend alleen spreken?) wordt daarbij weer eens danig op de proef gesteld. Het Engels kent vanwege de gemêleerde herkomst van de inwoners zoveel accenten dat het soms amper als zodanig is te herkennen.
De eerste rondleiding in het 'oude' museumgebouw South, start bij één van de grootste schatten van het museum. Wij zijn benieuwd, en worden verrast door een werk van Vincent van Gogh! Een voorstudie voor zijn werk 'De Aardappeleters'. Na de rondleiding vervolgen we ons bezoek op eigen houtje, steken alvast een uurtje over naar het nieuwe gebouw om ook daar aan een rondleiding deel te nemen. We nemen onze lunch in het aangrenzende park, daarna gaan we verder met de resterende zalen South, dan het nieuwe North.

Moe maar voldaan, blijven we er tot vijf uur ronddwalen, dan sluiten de deuren. Geen suppoosten die bezoekers al ruim tevoren de 'goede' kant aanwijzen, hier mag je je gewoon blijven verwonderen tot aan sluitingstijd; ook de laatste vijf minuten mag je best nog door een zaaltje snellen.
Dit is één van de grootste kunstmusea van Australië, met een uitgesproken missie: Our vision is to be a beacon for art in Australia, reflecting and exploring perspectives from our place in the world. Our purpose is to enrich lives through meaningful encounters with art.

Wij zijn vandaag weer een stuk rijker geworden, zoveel is zeker!

 

wo 24 januari 2024

Sydney

Opera House

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home