Dinsdag 2 januari 2024

Newcastle

Merewether Ocean Baths

Historie   Vorige blog  








Ook vandaag stappen we vlakbij Newcastle Beach uit buslijn 11; nu plannen we een wandeling zuidwaarts. Na een korte klauterpartij komen we bij Bogey Hole. Het huidige oceaanbad is waarschijnlijk het oudste overgebleven Europese bouwwerk in Australië, ontstond rond 1820 voor persoonlijk gebruik door de plaatselijke militaire commandant, en is uitgehouwen door veroordeelde misdadigers. In 1884 is het vergroot tot zeker 7 keer het oorspronkelijke formaat. Momenteel is het een populaire ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bewoners.
Na nog wat klimmen en dalen bereiken we Memorial Path, een mooi aangelegd kustpad met erlangs alle namen van door oorlog omgekomen Australische soldaten; alleen al in de eerste wereldoorlog meer dan 60.000, op een totale bevolking van 4 miljoen.
Het pad mondt uit op nog meer zandstranden, te beginnen bij Bar Beach waar wij onze lunch gebruiken. Naast een gitaarspelende strandgast.
Na de stranden treffen we onze eindbestemming, Merewether Ocean Baths. De constructie stamt uit 1935; Het grote oceaanbad (er is ook nog een bad voor de kleintjes) meet 100 bij 50 meter, waarmee het één van de grootste oceaanbaden is van het zuidelijk halfrond.
Het is inmiddels 19:00 uur, maar daarvan is in het zwembad weinig te merken; er wordt nog volop gezwommen.
Wij gaan daarna op zoek naar een bus die ons naar het centrum zou kunnen brengen. Dat blijkt onverwacht moeilijk, maar na drie keer de hulp te hebben ingeroepen van vriendelijke locals die verbaasd zijn dat er zo laat nog Nederlanders door hun wijk lopen, vinden we de straat, de halte en de bus.


 

Dinsdag 2 januari 2024

Newcastle

Merewether Ocean Baths

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home