Maandag 1 januari 2024

Newcastle

Nobbys Point

Historie   Vorige blog  








Eindelijk laten we de griep achter ons.

We zijn in Newcastle, ook wel 'Newy', de achtste stad van Australië!
Hoog tijd om wat meer te zien dan Aldi, Coles en Woolworth's, ook wel 'Woolies', zo besluiten we. Op onze shortlist prijken de kust met zijn stranden en beroemde zeebaden, het museum (het museum in Newcastle is het Newcastle Museum), de kathedraal en de straatkunst, waar Newcastle om bekend staat met het jaarlijks terugkerende 3-daagse street art festival 'Big Picture Fest Newcastle'.
Aan de slag dus!

We stappen uit de bus op drie minuten wandelen van Newcastle Beach, het drukste strand van Newcastle. Vanaf hier kun je, indien je de kust wilt volgen, naar links of naar rechts.
En vandaag wordt het naar links, noordwaarts.
We passeren de Canoe pool, een in de rotsen uitgehakt kinderbad, en bereiken direct één van de hoogtepunten, Newcastle Ocean Baths. Kleedkamers en sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht in een fraai belijnd art-deco gebouw.
Het is er druk, het hele jaar door. De oceaanbaden worden elke week schoongemaakt en opnieuw gevuld. Wandelend langs de - ook al drukke - Shortland Esplanade naar Nobbys Beach; weer een goed bezocht strand met aan de esplanade een groot complex met sanitair, verkleedruimte, douches en snacks. Aan de andere zijde van het strand ligt Nobbys Lighthouse. Sinds 1858 staat hier een stenen vuurtoren; daarvoor werd er met een open steenkolenvuur (die hadden ze toch genoeg) een signaal voor de arriverende boten onderhouden. Vroeger lag het op een 60 meter hoog eilandje, maar dat werd in 1847 verbonden met het vasteland.
Borden waarschuwen de bezoeker om nooit je rug naar de zee te keren, en enkele gedenkstenen herinneren aan de enkele ongelukkige wandelaar die hier werd weggespoeld.
Wij overleven ook dit avontuur en dankbaar begeven we ons weer buswaarts.

 

maandag 1 januari 2024

Newcastle

Nobbys Point

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home