Oktober 2017

Frankrijk

Argelès sur Mer (Languedoc Roussillon)

Historie Vorige blog

Argelès sur Mer, 27 oktober 2017 - Stad


In de 10e eeuw zien we de naam Argelès het eerst verschijnen in de kronieken van die tijd. Prehistorische vondsten in de directe omgeving tonen aan dat deze plek al in de prehistorie werd bewoond. In de 14e eeuw werd de huidige kerk gebouwd, op de resten van een eerdere 12e eeuwse kerk.
Argelès is een grensplaats, en is dan ook verschillende keren ver- en herovert gedurende diverse Frans-Spaanse oorlogen. Vanaf 1659 hoorde Argelès definitief bij Frankrijk en in 1790 verkreeg de plaats stadsrechten. Daarna volgde een slaperige landelijke periode tot de ontwikkeling naar een toeristische centrum, aan het einde van de 19e eeuw.
Momenteel bestaat Argelès eigenlijk uit twee stadjes. Het oude stadje Argelès-sur-Mer dat - anders dan de naam doet vermoeden - een kilometer of 2 van de zee afligt, en de 'nieuwe' badplaats Argelès Plage, met een overvloedige toeristische infrastructuur.
In het oude stadje is weinig meer te herkennen van al die historie. Een Rue de Ramparts doet de plek van oude stadsmuren vermoeden, de steile, smalle straatjes in het centrum tonen een pre-auto verleden aan, en natuurlijk de oude kerk met de bewaard gebleven kerkschatten uit een welvarendere periode.
Het oude centrum bezit zeker een bepaalde charme, die door bepaalde bewoners fraai wordt opgesierd met schilderingen, planten en kleurige winkelpanden. Maar bij onze wandelingen hier, buiten de marktdag om, vonden we de term 'slaperig' nog zeer goed op zijn plaats...

Oktober 2017

Frankrijk

Argelès sur Mer (Languedoc Roussillon)

Historie Vorige blog

© www.wijzijnerwegvan.nl
Home