Maandag 8 januari 2024

Canberra

National Museum

Historie   Vorige blog  









Canberra. Een heuse hoofdstad, met tal van monumenten en musea, vol met onbeleefde avonturen, ongeziene vergezichten, onontmoete mensen. En dat in het hoogseizoen, wanneer bijna alle Australiërs de kust opzoeken. Canberra ligt uren rijden van welke kust dan ook. Dat wil dus zeggen dat we al deze culturele en sociale parels voor ons alleen hebben! Nou ja, bijna dan...
Net als vorige week knippen we het fotomateriaal in stukken. En deze tekst dus ook.

Laten we wel wezen, 50 jaar geleden zou het Nationaal Museum van Australië er totaal anders hebben uitgezien. Dan zou zo'n 90% van de tentoongestelde collectie bestaan uit Westerse verworvenheden, nu is 80% in beslag genomen door Aboriginal cultuur, 10% is westers en de resterende 10% is... Egyptisch, met een tijdelijke expositie.
De inkom is gratis, en in de enorme hal spenderen we de eerste 5 minuten van ons bezoek aan het zoeken van een bagagekluisje, voor onze rugzakken. Voor de gelukkigen die hier ooit in de toekomst ook rondwandelen, ze bevinden zich achter in de museumwinkel. We zijn het duidelijk verleerd, musea bezoeken. Wat je moet doen om je rugzak mee te mogen nemen naar binnen is je rugzak aan de voorkant dragen, en dan met een gezicht van 'Ja, ik ben hier al 10 keer geweest. Ik weet echt wel dat een rugzak op de rug niet mag, hoor. En nee, deze rugzak mocht de vorige keer ook mee naar binnen'.
Zonder rugzak, maar met de zakken vol pasjes, plattegronden, portemonee, phones en portefeuille (ja goed, de 'phone' is een beetje gesmokkeld) dompelen we ons onder in de Aboriginal cultuur.

Je kunt boeken vol schrijven over wat die cultuur niet heeft. Geen sprookjesachtige steden, oorlogszuchtige heersersdynastieën, magnifieke tempels, monumentale sculpturen. Maar veel boeiender is om te kijken naar wat ze wel hebben.
De Aboriginal cultuur is waarschijnlijk de meest stabiele en langst bestaande cultuur van de wereld (40.000 jaar...).
Met een subtiel, flexibel en volledig onwesters wereldbeeld.
Wij zijn geen culturele antropologen, en willen in het kader van deze website niet te diep hierop ingaan. Ben je geïnteresseerd, bezoek dan deze website. En wil je je echt laven aan totaal andere waarden en normen dan je gewend bent, dan raden we zeker een bezoek aan het Nationaal Museum in Canberra aan.

Wij dompelen ons onder in de bijzondere cultuur en in de fantastische natuur die Australië ons biedt, prachtig weergegeven in mooie diorama's. Een dag bleek in ieder geval veel te kort om alles op te nemen. Kijk, dat is het mooie van de tijd aan jezelf hebben: dan komen we gewoon nog een keertje terug!


 

Maandag 8 januari 2024

Canberra

National Museum

Historie   Vorige blog  


© www.wijzijnerwegvan.nl 2023

Home