Oktober 2017

Frankrijk

Le Puy-en-Velay (Auvergne)

Historie Vorige blog

Le Puy-en-Velay, 10 oktober 2017 - De Stad


Geopende campings zijn dun gezaaid, rond deze tijd van het jaar in Frankrijk. Dus het is min of meer toevallig - te danken aan het gemeentebestuur dat de gemeentecamping openhoudt tot het laatste weekend van oktober - dat we overwegen om naar Le Puy-en-Velay te rijden, ook al ligt het bijna 50 kilometer bezijden onze route. Nadat we echter kennis nemen van wat het stadje te bieden heeft slaat het voornemen snel om tot een besluit en wenden we de steven naar de Haute-Loire.
De eerste hindernis onderweg treffen we al na 10 minuten rijden: een bord met de tekst 'Deviation', voorzien van een pijl naar rechts, en een afgesloten hoofdweg.
We duiken met de caravan het Franse platteland in en al gauw gebeurt wat wij al verwachten. Ofwel de bordjes met 'Deviation' waren op, of de ambtenaren belast met het uitzetten van de omleiding wisten het zelf niet meer, in ieder geval reden we over de Franse binnenwegen met als enige aanwijzing dat we neer het zuiden moesten. Onze GPS, de Garmin, vindt het zo leuk in deze landelijke omgeving dat hij al snel steeds smaller wordende dreven adviseert, en zo gek zijn we nu ook weer niet. Op de zeldzame borden staan allerlei interessante namen van vast boeiende gehuchten, maar de namen van grotere steden staan nergens aangegeven. Onze ervaring in dergelijke situaties is gelukkig dat het uiteindelijk altijd weer goed komt, dus de zon zoveel mogelijk van voren houdend en bij afslagen steeds de grotere, bredere, drukkere of in ieder geval verharde wegen aanhoudend arriveden we uiteindelijk na een uurtje dwalen weer op de door ons oorspronkelijk verkozen hoofdroute. Franse omleidingen. Altijd weer een sprong in het diepe...

Laat in de middag arriveren we toch in Le Puy-en-Velay en vanaf de camping worden we direct geconfronteert met twee van de redenen waarvoor we hier kwamen: de Rocher Saint Michel, bekroond door de kapel Saint Michel, en de Roche Corneille, waarop de Notre Dame de France troont.
Het is hier prachtig nazomerweer, al vallen er in de tweede week van ons verblijf enkele buien en vormen de vallende bladeren op de camping een steeds dichter wordend tapijt over het gras.

Op de receptie van de camping worden we al uitgerust met een stadsplan en een uitgebreide informatiefolder. Le Puy, zoals het stadje liefhebbend door haar inwoners wordt genoemd, ligt eigenlijk in de bodem van een vulkaankrater, en enkele lavabergen vormen de opvallende pieken. Één van die pieken is de Roche Corneille, waar de bovenstad tegenaan gevleid ligt met haar kathedraal, klooster, steile smalle straatjes, pleintjes en fonteintjes. Daaronder ligt de benedenstad, met winkels, restaurants, pleinen, parken en kerken.
We bezoeken de markt, de kermis, de brocante, het toeristenbureau en het is echt leuk om hier wat rond te zwerven, zoekend naar mooie oude gebouwen, doorkijkjes, bijzondere taferelen en natuurlijk een keur van mensen.
Le Puy is één van de vertrekplaatsen van de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela; er worden speciale missen opgedragen voor de pelgrims, er zijn ontmoetingsruimtes voor deze speciale wandelaars en er is een museum met dioramas over de te volgen route.


Oktober 2017

Frankrijk

Le Puy-en-Velay (Auvergne)

Historie Vorige blog

© www.wijzijnerwegvan.nl
Home