In de Kerk van het Heilig Kruis wordt het hart van Chopin bewaard, ingemetseld in een pilaar.
Serieus! De rest van zijn lichaam ligt in Parijs begraven waar hij naar toe was gevlucht nadat hij de opstand tegen de toenmalige Russische overheersers gesteund had. En de achterliggende gedachte ligt voor de hand (home is where the heart is…). Eigenlijk is het vreemd dat een organisatie die zo internationaal is als de katholieke kerk in elk land apart weer super-nationalistisch is zonder dat men dat strijdig vind. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Engelse katholieken bidden voor de heilige Joan d'Arc. Iedere Christen lijkt te claimen dat God van zijn landje het meest houdt. En al die lokale heiligen in de hemel zullen wel flink lopen te matten, onderling…
In 1944 kwam Warschau in opstand tegen een andere bezetter, waarbij bijna 300.000 Polen om het leven kwamen en de hele stad werd vernietigd - Stalin hield zijn troepen voor de poorten van Warschau tegen zodat de Nazi's eventuele toekomstige politieke oppositie van het communisme in bloed konden smoren. Toen de Russen uiteindelijk op 17 januari 1945 oprukten werden ze tussen de ruines van de stad nog opgewacht door vijftien overlevenden.

In de jaren na de oorlog stond Warschau in de steigers, terwijl de communisten zo exact mogelijk een kopie van de stad van voor de oorlog weer opbouwden. Of beter gezegd: nabouwden!
En omdat bakstenen, en zeker oude bakstenen, een schaars goed waren ging dat ten kostte van omliggende steden en dorpen - daar haalde men de bakstenen met miljoenen tegelijk weg waarbij soms de weinige gebouwen die daar de oorlog hadden overleefd werden gesloopt. Het resultaat mag er wezen. Niet van echt te onderscheiden! Maar het is dus eigenlijk allemaal namaak! Oude middeleeuwse huizen van 50 jaar oud. Dertiende eeuwse kerken die nog geen halve eeuw geleden zijn gebouwd.

En nu vraag ik het me toch af. Als echt alles vernietigd was, hoe zit dat dan met zo'n hart van Chopin. Hebben ze dat na de oorlog ook nagebouwd?? Of ligt er iets anders, ingemetseld in de pilaar? Helemaal niets? Of toch nog wat Chopin-resten losgepeuterd van de Fransen? Zijn oren? Zijn vingers? Zijn hersenen? Zijn… nou ja, laat ik mijn fantasie maar stopzetten, voordat hij al te vreemde paden inslaat.