We kampeerden in Elva, op een kemping die qua voorzieningen met kop en schouders uitstak boven wat we zo zoetjesaan gewend geworden waren, in de Balten. Bovendien, iets wat we nog niet eerder meemaakten, het gebruik van de wasmachine was in de campingprijs inbegrepen! We waren zo'n beetje de enige gasten maar we geloven niet dat de machine meer dan één uur aaneengesloten heeft stilgestaan terwijl wij er waren!

Er was een busdienst tussen Vosu en Tartu en we besloten om de stad eens te gaan bekijken gebruik makend van het openbaar vervoer.
Tartu is een studentenstad, en die moet je eigenlijk nooit tijdens een vakantieperiode bezoeken. Alle studenten zijn naar huis dan wel met vakantie, de straten zijn leeg en uitgestorven evenals de terrassen en parken.
Langs de oevers van de bedaard door de stad stromende Emajõgi rivier ontdekten we wat toch wel de geinigste stadsbankjes moeten zijn die we ooit tegenkwamen, in welke stad dan ook! Een echte aanrader voor iedere wethouder ruimtelijke ordening!
We begrijpen best wel dat de Nederlandse gebruikers van parkbankjes gemiddeld de leeftijd van de zeer sterken hebben bereikt en wellicht niet zo geïnteresseerd zijn in schommelen. En dat die doelgroep inmiddels zoveel onwillekeurige spierbewegingen maakt dat het laatste waar ze op zitten te wachten een bank is die ook nog een meebeweegt. Nee, we willen zeker niet suggereren dat we die mensen een van hun laatste sociale ontmoetingsplaatsen af moeten nemen zodat ze teruggeworpen worden naar het terras, de kroeg, de kerk of andere reguliere hangplekken.
Dus is het zaak om te variëren. Verandering van spijs doet eten! En we hebben nooit begrepen waarom echt alle banken in een stad altijd exact hetzelfde moeten zijn!
En verder viel het die dag gelukkig mee, in Tartu. Het zag dan wel niet zwart van de mensen, maar uitgestorven was de stad allerminst. En we zagen een erg mooi standbeeld en een professioneel aangelegde botanische tuin. De hele stad gaf ons een hoog net-geverfd-en-pas-gewassen gevoel dat niets te maken had met ons intensief gebruik van de camping-wasmachine.