Camping Nemo in Vaiveri was gezegend met bijzonder vriendelijk personeel. Verder lag het aan zee met een heeeeeeel lang strand, en was hij voorzien van een groot zwembad met daarboven de nodige glijbanen en een fraaie muziekinstallatie waar de hele dag Tiësto en ander fraais ten gehore werd gebracht. En omdat wij pal naast het zwemgebeuren stonden konden we daar mooi van meegenieten!
De bevolking van de camping had een sterk wisselend karakter: elke ochtend tegen tienen was zowat de hele camping leeg, en elke avond was elke vierkante centimeter weer bezet met tenten, tentjes, hele kleine tentjes, piepkleine tentjes en auto's die een dubbelfunctie als tent hadden gekregen. Tussen die tentenvloed stonden hier en daar wat Nederlandse of Duitse campers en caravans als witte eilandjes in een bontgekleurde zee van doek. Waarom de meeste Russen, Letten, Litouwers en Esten slechts één dag op deze camping verbleven bleef ons een raadsel: de camping lag vlakbij zee en strand, vlakbij Riga, was in het bezit van een groot zwembad, een bar annex restaurant en een actief animatieteam - wat zoek je dan nog als vakantieganger?

Het openbaar vervoer in Letland werd geregeld door ondernemende eigenaars van minibusjes die op min of meer regelmatige tijden min of meer uitgestippelde routes. Welk systeem er precies aan ten grondslag lag bleef voor ons min of meer een raadsel; we vroegen en kregen altijd voldoende assistentie van andere wachtenden om ons reisdoel te bereiken.

Riga is gesticht door Germaanse kruisvaarders (wat die hier deden? Waren ze verdwaald of zo? God mag het weten…) en sinds die tijd is de stad wijd en zijd bekent door haar markt. Je kunt er elke dag terecht voor groente, fruit, vis, schapenkoppen, CD's, elektronica, plastic zakken in alle soorten, kleuren en maten, legerkleding, speelgoed, helmen, fietsen enzovoort. De markt is gehuisvest in 5 gigantische zeppelinhallen die tussen 1924 en 1930 werden verhuisd van het stadje Vainode; een oppervlakte van ruim 57.000 m3 waar meer dan 1200 marktlieden hun waren aan de man brengen - 's winters onder het genot van centrale verwarming!

In Riga wonen meer Russen dan Letten - een van de resultaten van de decennialange Russische overheersing.

Verder is Riga wereldberoemd door de fantastische Art-Nouveau huizen, goeddeels gebouwd door Mikhail Eisenstein - jawel, de vader van de beroemde filmmaker!

Maar zelden zagen wij in een stad zoveel daklozen en alcoholisten. Vooral in de omgeving van het station wemelde het van - meestal - mannen die al slingerend hun weg zochten naar een voor ons - en misschien voor henzelf ook - onbekend doel dan wel zittend vanuit een veilige thuishaven in de vorm van een bankje, portiek of trottoirrand de wereld om hen heen met een wazig starende blik aanschouwden. Niet iedereen, zoveel was duidelijk, had de overgang naar een kapitalistisch Westers systeem goed doorstaan.