Verscholen in de uitgestrekte bossen nabij het gehucht Gierlož bevindt zich één van de meest vreemde en spookachtige relieken van de Tweede Wereldoorlog, het Wolfsnest. Deze verzameling van meer dan 80 bunkers was het geheime hoofdkwartier van Adolf Hitler. Meer dan 3000 Duitse arbeiders hebben er meer dan 8 maanden aan gewerkt en sommige muren waren dan ook meer dan 8 meter dik. Rondom het complex lagen meer dan 55.000 mijnen en behalve dat de aanwezige bomen en struiken voor beschutting zorgden werd kunstmatige beplanting aangelegd dat elk seizoen werd gewisseld. De site werd dan ook pas in 1945 door de geallieerden ontdekt.
Op dit complex vond op 20 juli 1944 de beroemde aanslag op Hitler door kolonel Claus von Stauffenberg plaats, in 2008 verfilmd onder de titel Valkyrie (Germaanse godin van het slagveld) met Tom Cruise als de befaamde kolonel. De aanslag mislukte, en meer dan 5.000 "samenzweerders" werden geëxecuteerd. Hallo zeg! Vijfduizend man om één bommetje te maken??

Op 24 januari 1945, drie dagen voor de Russen arriveerden, werd de Wolfsschanze opgeblazen.
In de tien daarop volgende jaren werden de mijnenvelden opgeruimd, daarna kreeg de natuur een kans om het beton te assimileren. En de laatste decennia is het een van de grootste toeristentrekkers van Mazurië.

Schots en scheef staan enorme brokken beton, half verscholen tussen de bomen en struiken, waarbij af en toe nog de vorm van de oorspronkelijke bunker valt te onderscheiden. Een bezoeker met gevoel voor humor heeft besloten het beton wat op te vrolijken door de overhangende brokken te "stutten" met takjes uit het bos. Het idee is blijkbaar aangeslagen en heeft ruimschoots navolging gekregen!

Het ex-bunkercomplex was verder alles wat je van grote brokken beton mocht verwachten. Ondanks het doorbekende zonnetje was het een deprimerend, vochtig, koud en desolaat plekje. Eigenlijk precies wat je je van een Nazi-hoofdkwartier mag voorstellen…