wijzijnerwegvan
in week 52...

Het is de week vóór Kerstmis, en overal brandt de feestverlichting. De dagen beginnen eindelijk weer te lengen en alle versieringen helpen om deze donkerste dagen van het jaar door te komen.
We willen één van de weekmarkten in de omgeving bezoeken en kiezen voor die van Bladel. Niet zo groot, maar dat mag niet deren. De marktlieden hebben de handen ineengeslagen en verrassen alle bezoekers met een winterse traktatie; er is gratis warme chocolademelk, erwtensoep en glühwein. En daar is het wel weer voor, al is het nog wat vroeg op de dag voor de wijn.
Als we zaterdagavond na een uitstapje en een auto vol boodschappen in de stromende regen weer bij de camping arriveren, vinden we honderden auto's langs beide zijden van de rijweg geparkeerd... en een dubbele rij vóór de slagboom die ons toegang tot het terrein moet verschaffen! In het naastgelegen partycentrum wordt feest gevierd, en de bruiloftsgasten hebben de gehele entree geblokkeerd. Zo raken we onverwacht verzeild op een Turkse bruiloft! We vallen nogal op tussen de chic aangeklede feestgangers, in onze druipnatte, oranje regenjassen, maar vinden de muzikanten meteen bereid om wat kentekens om te roepen. Bijna direct melden zich de bijbehorende chauffeurs, die in hun beste pak en in de gutsende regen en met excuses, binnen vijf minuten de ingang weer vrij maken. Voorzichtig laveren we tussen de kriskras geparkeerde achtergebleven auto's de camping op.
Ons is opgevallen dat Nederland in één ding in ieder geval steeds meer op Frankrijk gaat lijken: de meeste kerkgebouwen zijn op weekdagen hermetisch afgesloten. Jammer, want wij beschouwen de godshuizen als een openbaar museum en niet als een gebedshuis. Wel kijken, maar niet geloven. Tijdens ons bezoek aan Reusel worden we aangenaam verrast als de deur naar de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming kerk (wat een naam, trouwens) gewoon opengaat. Bij binnenkomst zien we dat we enkel een klein stukje kerk mogen betreden, dat als een kapel met zwaar traliewerk van de rest van het gebouw is afgescheiden. De gelovige blijft hier tenminste niet in de kou staan.

>Home>