wijzijnerwegvan
in week 29...

Op dinsdag start in het Reeshofpark in Tilburg het Palm Parkies festival; verdeeld over 19 Belgische en Nederlandse steden treedt elke week in elke stad één band op. En voor Tilburg wordt de kick-off verzorgd door Sven Hammond Soul. Samen met Huub en tenminste duizend andere muziekliefhebbers dan wel zomeravondvertierzoekenden genieten we van twee swingende uren. Her en der verspreid staande klaptafels worden door diverse familie- en vriendengroepen gebruikt voor een spontane picknick. Het festival wordt gesponsord door Palm, wat te merken is aan de beschikbare biermerken in de dranktent. En, voor ons ook nieuw, als je de consumptiebonnen betaalt door te pinnen in plaats van contant, worden ze per stuk een dubbeltje goedkoper!
Woensdag is het koel weer met veel regen; bij ons gaat zelfs de kachel een tijdje aan! Onze buren kamperen in een klein tentje; om ondanks de stromende regen toch buiten te kunnen zitten spannen ze een groot zeildoek om de voetbalgoal, eigenlijk door de boer neergezet om de jeugd een uitlaatklep te geven. Maar ja, die laten in de gestaag vallende regen toch verstek gaan.
Wanneer de regen overgaat in een stortbui willen onze buurkoeien gaan schuilen in de stal. Hiertoe begeven ze zich kuddegewijs naar de staldeur. De eerste die binnen is, besluit 'zo, hier is het droog', en blijft vervolgens stokstijf stilstaan om te gaan herkauwen. Hierdoor blokkeert ze de ingang naar warmere en drogere oorden voor de rest van de groep. Die is blijkbaar inmiddels de reden vergeten waarom ze stalwaarts zijn gelopen en de hele kudde blijft doodgemoedereerd in een rijtje achter haar staan. In de stromende regen. Vlak voor de staldeur. En dat overkomt ze niet één keer; de komende weken zullen we herhaaldelijk hiervan getuige zijn.
Op donderdag wordt kalfje Carla geboren! Met de keizersnede, want de meeste dikbilkoeien kunnen amper nog via de natuurlijke weg baren. Er zit teveel vlees in de weg. En, zo leren we verder, deze procedure kan drie keer worden herhaald. Enkele dagen later wordt iedereen uitgenodigd. Op beschuit met muisjes.
De schapen intussen, we schreven het al eerder, laten zich lang niet altijd door het schrikdraad weerhouden. Onze buurman vertelt dat hij 's ochtends een schaap zag vastzitten in het draad van de omheining. En, zo vervolgt hij, hij durfde het lammetje niet zomaar los te maken. Hij heeft namelijk een pacemaker en geen idee wat de invloed van schrikdraad erop kan zijn! Uiteindelijk toch maar de stoute schoenen aangetrokken en kijk: hij heeft het overleefd!

>Home>