wijzijnerwegvan
in week 28...

De schapen in het weilandje voor de deur hebben besloten dat het gras aan de andere kant van de omheining groener is. Ondanks het schrikdraad schuift één schaap over het hek, en dan volgt de rest al snel. Als er één schaap over de dam is... We zien hier op het platteland geregeld de herkomst van allerlei spreekwoorden geïllustreerd! Kan de boer weer een kwartiertje over de camping achter de dieren aan rennen, voordat de rust is weergekeerd en alle dieren weer als makke schapen in de wei grazen.
Het circus blijkt ook nog te kamperen, in Hilvarenbeek. Inclusief olifant, giraf en warempel een vijftal tijgers! We meenden dat zoiets in Nederland al lang was verboden! Arme beestjes! We bekijken de kooiconstructie van de gevangenen en zien dat de buitenren van de tijgers slechte een metertje of drie hoog is. Langs de top en de bodem loopt een schrikdraadje om de woeste menseneters ervan te weerhouden van het gras - lees: de mensen - aan de andere kant van het hek te proeven. Onze ervaring met de schapen indachtig hebben we niet te lang getalmd om enkele foto's te nemen. En met iets van opluchting zagen we het circus enkele dagen later verkassen.
In het kader van 800 jaar Oisterwijk - voor de niet-brabo's onder jullie, spreek uit: Oosterwijk - wordt er een stadswandeling georganiseerd. Om tien uur 's ochtends zijn we, met een vijftigtal andere geïnteresseerden, present. Ook present is de regen. Het giet en dat zal het de komende uren, met wisselende intensiteit, blijven doen. Hierdoor niet uit het veld geslagen, worden de deelnemers opgesplitst in twee groepen en krijgen we aan de hand van anekdotes, gebouwen, straten en riviertjes een boeiende en uitgebreide toelichting over de historie van het stadje. Over de onderdrukking van de katholieken na de 80-jarige oorlog. Over schuilkerken, nonnenkloosters en zonnende teringlijders. Over Napoleon, die opdracht gaf om voor 7.000 guldens de Protestantse kerk te bouwen. Over sjezen en ploegen die je honderd jaar geleden voor 10 guldens kon kopen.
Kletsnat maar een stuk wijzer rijden we twee uurtjes later naar het bezoekerscentrum van de befaamde Oisterwijkse bossen en vennen. Waar we ons natuurlijk over de natuur buigen. En de nijvere bijen in een glazen bijenkorf kunnen bewonderen. Mooi man.

>Home>