wijzijnerwegvan
in week 13...

De lente breekt aan, deze week, en de plantsoenen en tuinen tonen steeds meer kleur als de planten de eeuwige cyclus met hun wedergeboorte weer aanvangen. De eerste overwinteraars vertrekken alweer naar huis, in de hoop dat ook daar de strenge kille hand van Koning Winter is verruild voor de zachte bloemrijke versluiering van de lente.
Een dag vol wind en regen en de volgende ochtend vinden we het strand overspoeld met zeewier. De eerste dagen zorgt het nog voor een extra zilte geur, die echter langzaam maar zeker penetranter wordt. Gelukkig grijpt de gemeente in; het zeegroen wordt bij elkaar geschraapt en afgevoerd.
De zomertijd start deze week, en we bezoeken Grau de Castellón, de zeehaven van Castellón de la Plana. Om deze omschrijving waardig te zijn heeft het distrtict niet zomaar een haven; er is te kiezen tussen een commerciële haven waar enkele fikse kranen de horizon vertekenen, een jachthaven vol met overwegend witte motorjachten en een vissershaven. Op zondag in ruste, maar de verspreid liggende netten, de visgeuren, de verweerde roestige stalen katrollen en de door het zeewater aangetaste en soms nog vochtige touwen doen op weekdagen meer bedrijvigheid vermoeden. Hier en daar, aan de wal zowel als op de schepen, zien we zwerfkatten die naarstig op zoek zijn naar iets eetbaars. Vermoedelijk wordt hen op werkdagen door de vissers wel een visje toegeworpen. En we vinden maar liefst drie plekken waar de plaatselijke poezenbevolking wordt gevoerd; kennelijk wordt hun aanwezigheid hier op prijs gesteld en hoeven ze niet alleen van het visafval te leven!
Op de boulevard flanerende Spanjaarden in uitdossingen variërend van wollen winterjassen tot luchtige zomerjurkjes verpozen een wijle op een terras als de zon laat voelen dat ook wat hem betreft de zomer kan beginnen!


>Home>