wijzijnerwegvan
in week 12...

Een week met drie dagen feest! Vijfentwintig kilometer naar het zuiden ligt Castellón de la Plana, en daar worden deze week de Fiestas de la Magdalena gevierd. Een vast onderdeel van het dagprogramma is de Mascletaes, een vuurwerk dat elke middag door wisselende pyrotechnische groepen om 14:00 wordt ontstoken. Geen goed tijdstip voor een sprankelende lichtshow met fraaie sterrenregens; dit knalfestijn is dan ook vooral gericht op geluid. Een kwartier lang vergaat de wereld en wordt de omgeving gehuld in witte kruitdampen. Langzaam neemt het volume af naar de finale, die de stad doet dreunen op haar grondvesten. Met tuitende oren staan de duizenden toeschouwers letterlijk overdonderd nog even stil na te genieten van het spektakel.
We wandelen door het gezellig drukke centrum vol feestvierders naar het circus, waar we de capriolen van twee klunzige acrobaten een tijdje volgen. Op de terugweg naar huis is inmiddels de kermis begonnen met veel licht, leut en lekkernijen.
Twee dagen later zijn we rond het middaguur weer present en luisteren opnieuw sprakeloos naar het vuurwerk. We brengen een bliksembezoek aan het Museo de Bellas Artes waar we een tentoonstelling vinden met galajurken die de afgelopen decennia werden gedragen door de jaarlijks verkozen Koningin van het festival. We laten het fluweel, brokaat, kant en borduurwerk onder ons en klimmen naar de bovenverdieping voor een snelle blik op de vaste collectie. We komen nog eens terug, vandaag willen we naar het feest! Onze vraag aan het meisje van het Tourist Office van Castellón, wat zij zelf het állerleukste evenement van de festivalweek vond, zet ons op het spoor van het volgende gebeuren. We haasten ons de stad in waar elk moment het Coso Multicolor, de confettiparade, kan losbarsten. Een twintigtal praalwagens bevolkt door in feestjurken en tunieken gestoken jongelui volgt een kort parcours, waar omheen tienduizenden zich verzameld hebben. De pronkwagens zijn volgeladen met balen confetti. Het eerste rondje wordt 'droog' gereden. Daarna begint de jolijt en wordt het publiek bedolven onder de vrolijk gekleurde papiersnippers; en na één ronde ligt er al zoveel confetti op straat dat jong en oud enthousiast het gevecht aangaat met elkaar, of met wie er ook maar in de buurt staat! Na afloop bedekt een laag van zeker 10 centimeter de straten en trottoirs; en dagen later vinden we nog snippers in zakken, tassen, schoenen en jassen. Wij hebben ons kostelijk geamuseerd. Fiesta! Olé!
We gaan naar het Plaza Mayor waar het XXIV Festival Internacional de Música de Festa is begonnen met een in schitterende kostuums gehulde groep jeugdige muzikanten uit de Oekraïne die met veel trommels een levendig spektakel neerzetten. Ze worden opgevolgd door Japan met een volledig uit dames bestaande brass big band die in hoog tempo en met een wervelende choreografie het podium doet schudden op zijn grondvesten.
Het kan niet op met de feesten, deze week. Op zondag valt het hoogtepunt van de fameuze Las Fallasfeesten in Valencia! We stappen al vroeg op de trein en die blijkt afgeladen vol - enkel staanplaatsen vandaag, voor vijf kwartier ... Verspreid door Valencia, op kruispunten en pleinen, staan honderden Fallas opgesteld; kleurige, koddige, sprookjesachtige figuren en groepen van papier-maché, soms wel tientallen meters hoog. De kosten van één tableau kunnen oplopen tot tienduizenden euro's! En na afloop van het festival worden ze allemaal, op één klein tafereeltje na wat in het Fallas museum mag overleven, feestelijk in de vlammen gezet. Tienduizenden mensen schuifelen door de straten om de juweeltjes te bewonderen.
En ook hier start om twee uur een oorverdovende Mascletaes over het bomvolle Plaza de Ayuntamiente. Daarna volgen we de massa op weg naar de Ofrenda de flores a la Virgen de los Desamparados. Twee dagen lang en tot één uur 's nachts defileert onafgebroken de ene in fraaie klederdracht gestoken en met fanfare begeleide groep na de andere langs een gigantisch in houtrasters opgetrokken Mariabeeld dat langzaam maar zeker bekleed wordt met honderdduizenden bloemen. In de vroege avond vullen de straten zich met muziek en dansende mensen. Langzaam laten we ons door de menigte weer terugvoeren naar het station, waar we de laatste trein terug nemen. Gelukkig is die bijna leeg; vermoeid strijken we neer op de zacht wiegende banken. Fallas in Valencia. Wow.


>Home>