wijzijnerwegvan
in week 08...

Onze klasgenoten van de Spaanse les vormen een gemêleerd gezelschap, en het is niet altijd mogelijk om één gemeenschappelijke taal te vinden. Als een Française zich deze week aanmeldt, wordt de taalvaardigheid van Angelika, de Duits-talige lerares, dusdanig op de proef gesteld dat ze er resoluut voor kiest om dan maar in het Spaans les te gaan geven.
Benicasim is rond de jaren 20 van de vorige eeuw ontdekt als badplaats door de rijke Beau Monde. Uit die tijd stammen een aantal romantische villa's die gelukkig in min of meer oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Het levert fraaie plaatjes op en met een beetje fantasie waan je je in de twintiger jaren, waarlijk een losbandig tijdperk!
Langs het strand van Oropesa loopt een brede en kilometerslange grasstrook waar op vrijdag en zaterdag door tientallen naarstig werkende mensen een parcours wordt uitgezet. Op zondag worden de 47e Spaanse Clubkampioenschappen Veldlopen hier gehouden en er worden duizenden deelnemers, tienduizend bezoekers en enkele tv-ploegen verwacht! Gelukkig is het fraai en zonnig weer die dag, en we staan dan ook op het strand om de deelnemers aan te moedigen. Vooral de 10 kilometer blijkt een uitputtingsslag. Het deelnemersveld moet vijf rondjes lopen, en elke ronde liggen de renners verder uit elkaar. Wij voelen vooral mee met de achterblijvers; terwijl ze alweer ingehaald worden door de koplopers zwoegen ze zwetend, piepend, hijgend en met de tong op de schoenen voort. Of ze haken af, met tranen in de ogen.
Over enkele maanden begint het vakantieseizoen en daarvoor moet het strand nog een opknapbeurt krijgen. Deze week wordt gestart met de aanvoer van een primaire levensbehoefte voor een strand: zand. De eerste van duizenden vrachtwagenladingen wordt gestort, opdat kinderen over enkele maanden een schitterend zandkasteel kunnen bouwen...

>Home>