wijzijnerwegvan
in week 06...

Een kilometertje verderop langs het strand voorbij onze camping ligt een fraaie, ommuurde tropische tuin, de 'Jardines Marina d'Or'. Men heeft hier een enorme vijverpartij aangelegd met de nodige bruggetjes. Er lopen blauwe en witte pauwen langs het water, siereenden en witte en zwarte zwanen peddelen op het water en koikarpers zwemmen in het water. Ons is al eens eerder opgevallen dat bij de combinatie van water en brug veel mensen een onweerstaanbare drang in zich voelen opkomen om met geld te gaan gooien, zeker als anderen je voor gingen en de bodem van de vijver al bedekt is met kleingeld. Zo ook hier, en we treffen een drietal tuinlieden doende om met een lange stok waarop een bodem van een plastic fles is vastgemaakt de munten uit het water op te diepen. We vragen ons af of dit geld een aardige bijverdienste vormt voor de groenverzorgers, of dat het net als het opgedoken geld uit de Trevi-fontein in Rome besteed wordt aan goede doelen. De provisorische vangmethode (waarom geen visnet gebruikt?) doet ons het eerste vermoeden...
Bij de Tourist Info van Oropesa del Mar kun je een bezoek reserveren naar de Torre del Rey. Dit oude, robuuste bouwwerk maakte onderdeel uit van een waarschuwingssysteem voor zeerovers, waarvoor indertijd tientallen torens werden gebouwd. Hierdoor gealarmeerd kon de bevolking beladen met alle levende have en kostbaarheden tijdig het binnenland invluchten bij een piratenaanval en konden de nabijgelegen garnizoenen oprukken naar de plek des onheils om de bandieten weer de zee in te drijven. De hierdoor in hun opzet gefrustreerde rovers sloegen natuurlijk alle achtergebleven spullen kort en klein en staken de rest in brand. En op een kwade dag, 16 september 1619, hoorde bij het achtergebleven spul het plaatselijke Mariabeeldje, wat dan ook prompt vernield werd. De teruggekeerde dorpelingen waren radeloos, hierin wellicht voorgegaan door de plaatselijke pastoor. Het beeldje werd ter restauratie afgegeven bij het klooster Las Carmelitas Descalzas, de ongeschoeide Carmelieten, in Valencia. Zij wilden het beeld echter niet meer teruggeven! Pas in 1964, bijna 350 jaar later, waren ze bereid om het gerepareerde beeld te retourneren. Het kunstwerkje draagt sindsdien de naam: Virgen de la Paciencia, de Maagd van het Geduld.
De Torre del Rey kunnen we de volgende dag bezoeken, onder begeleiding van een medewerkster van de Tourist Info. De log ogende toren verving een reeds in 1428 gebouwd verdedigingswerk en viel toen het in 1668 gereed kwam rechtstreeks onder het beheer van Koning Filips II, ons Nederlanders welbekend. Wij wandelden rond tussen de massieve muren en klommen over nauwe trapjes naar het dakterras, van waaruit we echter geen enkel piratenschip konden spotten. Lag vast aan de inmiddels stormachtige wind!
We zien bij toeval een poster van het Llunatica festival, informeren even en vernemen dat dit weekend Marina d'Or in het teken staat van een Harley Davidson treffen. Op zaterdag verzamelen meer en meer prachtige motoren zich rond het festivalterrein. Ernaast is een veld gereserveerd als tijdelijke camping waar een 20-tal tentjes zijn opgezet, met een enkel caravannetje en zonder enige beschutting. Terwijl de temperatuur overdag langzaam daalt naar de vijf graden neemt de wind zachtjes in kracht toe tot een heuse storm die de onbeschut opgestelde kampeermiddelen niet onberoerd laat! De ene na de andere tent wordt omver geblazen, en enkele worden zelfs door de stormwind meegenomen. Het vreemde is dat vele festivalgangers toekijken bij dit natuurgeweld, maar dat niemand zich geroepen voelt om in te grijpen. Iedereen heeft het - heel begrijpelijk (?) - te druk met de prominent op het festival ingeplande Miss Pin-up verkiezing!

>Home>