wijzijnerwegvan
in week 04...

Afgelopen najaar hebben we er voor gekozen om voor de tweede keer aan de oostkust van Spanje te overwinteren, en niet zoals oorspronkelijk bedacht in het noorden van Italië. Wat de doorslag gaf bij de beslissing waren de klimaattabellen.
Het is dit keer dan ook voortreffelijk weer, hier aan de Costa del Azahar! Dagen met veel zon en weinig wind worden afgewisseld door dagen met veel zon en veel wind. En niet alleen in onze omgeving: heel Spanje is abnormaal droog, deze maanden, en de boeren klagen steen en been terwijl de overwinteraars glimlachen. Begin deze week is dan ook uitzonderlijk: het regent, twee dagen lang. Tijd, zo vinden wij, om de 2011-serie van Boer zoekt Vrouw maar eens te gaan bekijken via internet. Leve Uitzending Gemist!
In het nabijgelegen kustplaatsje Benicasim wordt ter verering van de heilige Antonius twee weken lang feest gevierd. En op vrijdag is de traditionele Día de las Paellas, de paella dag. Langs de kilometerslange Calle de San Tomàs liggen honderden houtstapeltjes gereed, waarop families, buren, vriendenclubs, verenigingen en zelfs enkele groepjes toeristen een paella gaan bereiden. Rond half twaalf worden de houtvuurtjes aangestoken, tegen het middaguur gaat het vlees in de pan (wij zien voornamelijk kip), een uurtje later wordt de groente toegevoegd (waarbij artisjokken met stip de boventoon voeren) en tot slot gaat het water en de rijst erbij. Daarna een uurtje geduld oefenen, en terwijl honderden rijstschotels pruttelend staan droog te koken en de straten zich langzaam vullen met dikke rookwolken, staan duizenden mensen te kokkerellen, te kletsen, te drinken en zich te vermaken. Gezeten op meegebrachte vouwstoeltjes aan schraagtafels met plastic tafelkleden wordt de tijd geanimeerd samen doorgebracht in afwachting van de paella. Rond drieën is het zover! Wij worden van harte uitgenodigd een hapje mee te eten. Tegen de avond worden de vuurtjes nogmaals ontstoken, maar nu voor de gezelligheid. Langzaam maken de flessen cola, gaseose en bier dan plaats voor wijn, cava, whisky, rum en wodka en als de avond valt wordt de stemming steeds uitbundiger. Op enkele podia treden muziekgroepen op waarbij, een enkele uitzondering daargelaten, muzikaal gezien de nadruk valt op dansbaar en meezingbaar. En terwijl de rook langzaam dichter wordt en de feestvreugde in nevelen wordt gehuld, stillen wij onze culturele honger met een tentoonstelling van een lokale kunstenaar. Feestje? Laat die Spanjaarden hun gang maar gaan!

>Home>