wijzijnerwegvan
in week 33...

Het genezingsproces van Jan's enkelbanden, dat is ons na negen maanden wel duidelijk geworden, is een traag gebeuren. En de afgelopen tijd hebben we eigenlijk de hoop al opgegeven dat deze zonder verdere medische ingrepen nog zullen gaan herstellen. Tot we deze week tot onze verrassing een vooruitgang bespeuren! Zal het dan toch nog...
We nemen de proef op de som en volgen één van de rond Kaysersberg uitgezette wandelroutes. Het beklimmen van de heuvels en struinen door de bossen verloopt moeiteloos, maar bij het oversteken van een druivenveld strandt Jan bijna op de massa's losliggende keien. We passeren de visvijver van de lokale visclub waar gezien de fikse hekken en het zware hang- en sluitwerk dure vissen rond moeten zwemmen... Alles bij elkaar, lijkt het erop dat we binnenkort weer wat beter uit de voeten kunnen.
Flammenkuchen is een specialiteit in de Elzas, een soort room, uien, spek pizza met een dunne bodem. Minstens één keer per week komt de plaatselijke bakker in de vroege avond op de camping Flammenkuchen bakken. Omdat de oven tussen de bedrijven door de hele week blijft staan, is er wellicht nog niet over nagedacht om ook andere campings in de omgeving van deze gulle gaven te voorzien. Wel komen er steevast verschillende dozen met Elzasser wijnen ter tafel, en wordt er geproefd en, zo hopen we voor de ondernemer, verkocht.
In het dorp ontwaren we een aantal opvallend uitgedoste figuren die handkarren, kruiwagens en andere vreemde contrapties meetrekken. Even denken we aan scharenslijpers en pannenlappers, maar het blijkt te gaan om een twintigtal artiesten die onder de naam Bal´us´trad en Ballade enkele weken de Route des Vins volgt en in de stadjes en dorpjes onderweg optreedt. De karavaan logeert op het verderop gelegen voetbalveld waar het al snel een vrolijke boel wordt van kokende, musicerende, balancerende, zingende en slapende kunstenmakers.
We bezoeken de Verrerie van Kaysersberg en bewonderen de trefzekere, geroutineerde handelingen van een glasblazer die er in slaagt om het zware, hete en moeilijke werk gemakkelijk en vanzelfsprekend te laten lijken.
We bezichtigen Ammerschwihr met zijn vele torens, fonteinen en wijnhuizen, waar we Bal´us´trad en Ballade weer treffen terwijl de artiesen zich voorbereiden op de avondvoorstelling op het marktplein. De wijnwelvaart van het stadje heeft zich zoals gewoonlijk vertaald in een buiten proporties uitgegroeide kerk.
In Kaysersberg barst het brandweerfeest los! In elk Frans stadje lijkt de brandweer een flinke rol in het sociaal verkeer te spelen via het organiseren van bingo-, eet-, drink- en dansavonden. Hier staan een aantal lange tafels opgesteld met houten banken en in verspreid staande tenten worden etenswaren en drank verkocht. Ook staan alle brandweerauto's uitgestald. We vermoeden dat de opbrengst van dit genoeglijke evenement wel bestemd zal zijn voor de aanschaf van een nieuwe spuit- of ladderwagen; zelden zien wij een brandweerkorps wat tevreden is met het aanwezige blusmaterieel.

>Home>