wijzijnerwegvan
in week 17...

We spenderen heel wat ochtenden en middagen in het Safaripark Beekse Bergen, en het leven is er leuk, hier, op de Brabantse savanne! Normaliter begeef je je niet dagen achtereen naar één dierenpark; nu we dat wel doen gaat er een nieuwe wereld voor ons open! Of werelden: elke groep dieren leeft in een eigen kosmos met steeds weer andere regels en normen. Het is alsof je in tien stappen van Amsterdam naar Rio de Janeiro reist!
Zo vernemen we alles over Thabo, een neushoorntje dat twee weken geleden onverwachts en 's nachts werd geboren en dat nu nog met moeder apart staat.
En over de troep leeuwen. Die bestond tot voor kort uit negen leeuwinnen en twee mannetjes, broers van elkaar en één van de twee was de leider. Diens broer had blijkbaar moeite met de omgang met zijn vrouwelijke soortgenoten. De problemen escaleerden totdat de negen leeuwinnen onlangs korte metten met de broer maakten en hem verscheurden. De vroegere baas van het spul verblijft momenteel alleen in een kooi, wachtend op een vacature in een leeuwentroep elders. En een Frans mannetje, zijn opvolger, zit al een tijdje in een ruimte grenzend aan het hoofdverblijf zodat de negen vrouwen wat aan hem kunnen wennen voordat hij het diepe in moet...
En de hoornraven blijken behalve een koddig uiterlijk ook een uitzonderlinge intelligentie te bezitten! Alles wat los kan wordt gesloopt en hun kooi wordt dan ook dagelijks zorgvuldig gecontroleerd!
Het verblijf van de serval blijkt toch bij de vijfde inspectie niet leeg te zijn als we een flits door het hoge gras voorbij zien snellen en even een katvorm herkennen. Maar hoeveel er binnen de omheining rondlopen daar durven we niet naar te raden.
Elke dag heeft ook weer iets spannends. Tenslotte zijn de wetten van Murphy onverbiddelijk (alles wat fout kàn gaan gáát ook ooit fout) dus moet er gewoon af en toe een dier uit zijn territorium ontsnappen! Wij zijn niet bang om een stokstaartje tegen te komen, of zelfs een gorilla, maar een ontsnapte Siberische tijger, of één van die mannetjesverslindende leeuwinnen, die gaan wij toch liever uit de weg!
Gelukkig verloopt de week wat dat betreft saai. Het wordt Pasen en dat betekent aandacht voor het raadsel van de paashaas: waarom heeft men ooit uitgerekend een haas bedacht om eieren uit een mandje rond te delen?

>Home>