wijzijnerwegvan
in week 13...

We kijken een dagje rond in Kampen, één van de zeven Hanzesteden aan de IJssel. Drie oude stadspoorten herinneren nog aan de hoogtijdagen van weleer. In het stadscentrum staan maar liefst elf kerken van waaruit elf ware geloven worden gepredikt. Om de religie er echt dik bovenop te leggen is Kampen ook nog de zetel van twee theologische universiteiten; mij is altijd een raadsel geweest hoe je in godsnaam wetenschappelijk onderzoek kunt doen naar theologie, maar hier spelen ze dat in maar liefst twee instituten klaar! Een godswonder dat het er niet elf zijn! En uitgerekend in dit stadje zijn de hefwielen van de IJsselbrug bedekt met bladgoud! Echt waar, ze hebben niet één maar vier gouden kalveren om te aanbidden! Ons viel verder op dat er in Kampen net zoveel diversiteit is aan voetbekleding als aan bijgeloof; in de winkelstraat wemelde het van de schoenenzaken. Zou dat toeval zijn?? Nou ja, wie de schoen past...
Apeldoorn is de trotse bezitter van de grootste telefoon ter wereld. Dit kunstig werk is onlangs uitgerust met verlichting! Elders, op het stationsplein, vinden we het object 'De Kus', het huwelijkscadeau van de stad Apeldoorn aan Willem-Alexander en Maxima. Wij vonden dat eigenlijk niet kunnen; het is als je dochter een vaatwasser geven en die in je eigen keuken laten inbouwen... We slenteren door het Matenpark op zoek naar een heemtuin. Die blijkt nog gesloten te zijn; in plaats daarvan zien we de varkens (met biggetjes!), paarden, geiten, konijnen, eekhoorns, cavia's, eenden, parkieten, wandelende takken en een eenzame koe van de kinderboerderij.
En deze week breekt de lente los én wordt het zomertijd! Dat schiet tenminste lekker op met de seizoenen! Als om zijn medewerking te tonen laat 's zondags een zonnetje zich zien. Wij vieren dat met buiten een kopje koffie te drinken; de buurvrouw gaat helemaal uit haar bol en meet zich voor de hele dag een bikini aan. Er is zon, dus wordt er gezond!

>Home>