wijzijnerwegvan
in week 04...

Elburg is een fraaie middeleeuwse Hanzestad en in het bezit van de oudste nog in gebruik zijnde touwslagerij van Nederland! Vroeger was het stadje pal aan het IJsselmeer gelegen, maar na de zoveelste overstroming besloot de Hertog van Gelre in de 14e eeuw "Wij willen dat sy onze stat versetten sullen op een andere stede". De stad had indertijd voldoende pegulanten voor een reconstructieavontuur dus werden alle woningen in vier jaren tijd afgebroken en enkele kilometers verderop weer opgebouwd. Kom daar nu nog maar eens om! Tegelijk met de verhuizing werd de stad meteen maar ommuurd - tegenwoordig rest daar de Vischpoort nog van, samen met een gracht en een aarden wal. In de nieuwe stad kwamen voor alle huizen stoepjes met ingelegde figuren die het toenmalige beroep van de bewoner uitbeeldden.
De bisschop gaf pas in 1397 toestemming om de kerk te verplaatsen, toen was er slechts langs de rand van de ommuring nog een plekje vrij - reden waarom Elburg één van de weinige oude steden is waar de kerk alleen figuurlijk in het centrum staat. Het gebouw kunnen we helaas niet bezichtigen; het is gesloten wegens renovatie en kerkdiensten worden in een aanpalend dorp verzorgd. Het is dan wel een beetje sneu als je op een informatiebord leest dat het interieur zeer bezienswaardig is...
Vrijdagavond komen we terug van een korte wandeling. We willen de caravandeur openen als het hele cilinderslot uit de deur valt! We staan natuurlijk raar te kijken, maar we staan ook buiten en de deur zit nog wel op slot, zoals een flinke ruk aan de klink aantoont. Binnen staat de tafel gedekt, we hoeven alleen nog maar aan te schuiven. Visioenen van een lange, koude avond wachtend op een slotenmaker die bereid is zijn vrijdagavond op te offeren om ons weer binnenshuis te helpen, doemen voor ons op terwijl we in het donker vruchteloos proberen om de cilinder terug in het slot te plaatsen. Als laatste poging draaien we met de sleutel maar eens lukraak in de holte waar eens de cilinder huisde. We horen een klik en... de deur is open!

>Home>